Regina Elizabeta a II-a a primit-o, marți, pe Liz Truss la Castelul Balmoral pentru a-și oficializa noua funcție de prim-ministru, după ce a câștigat prin vot această poziție.
Potrivit Casei regale britanice, Liz Truss este al 15-lea prim-ministru care a servit în timpul domniei Majestății Sale Elisabeta a II-a, respectiv a treia femeie de la Downing Street nr. 10. Primul a fost Winston Churchill, în 1952, aflat în funcție când monarhul a preluat Coroana britanică, potrivit site-ului oficial al Familiei regale a Regatului Unit.
Cei 15 premieri din timpul domniei reginei Elisabeta a II-a
Liz Truss, în vârstă de 47 de ani, care i-a rămas fidelă lui Boris Johnson până la final, când demisiile în cadrul executivului s-au numărat cu zecile la începutul lunii iulie, a devenit al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016 și a treia femeie în această funcție din istoria Regatului Unit, după Margaret Thatcher și Theresa May.
Liz Truss a fost aleasă cu 81.326 de voturi, în vreme ce contracandidatul său, Rishi Sunak, favorit la începutul competiției, a fost votat de 60.399 de membri de partid.
Președintele României a felicitat-o, luni, printr-un mesaj pe Twitter, pe Liz Truss pentru câștigarea șefiei Partidului Conservat și pentru funcția de prim-ministru al Marii Britanii.
Conform presei, noua locatară de pe Downing Street își preia mandatul într-un context economic și social exploziv, cu o inflație care depășește 10% și care se așteaptă să crească semnificativ mai mult, precum și cu o creștere exorbitantă a facturilor la energie care sufocă cetățenii, întreprinderile și serviciile publice.
Politica economică a fost, bineînțeles, în centrul acestei campanii lungi și foarte de dreapta, care a părut, uneori, în dezacord cu înrăutățirea dramatică a crizei din timpul verii.
Liz Truss a cucerit alegătorii promițând reduceri masive de taxe și adoptând un ton foarte dur împotriva sindicatelor. Pe de altă parte, Rishi Sunak, un bogat fost bancher, a pierdut puncte prin faptul că a pledat pentru un realism economic departe de „basme” și a fost văzut ca un tehnocrat incapabil să înțeleagă dificultățile oamenilor de rând.
Duminică, Truss a dat asigurări că, odată aleasă, va acționa „din prima săptămână” pentru a-i ajuta pe britanici cu facturile la energie, dar a refuzat să precizeze natura concretă a măsurilor pe care intenționează să le ia.
Potrivit mai multor publicații britanice, ea ia în considerare o înghețare a prețurilor la energie. Liz Truss a subliniat, de asemenea, că va prezenta „în decurs de o lună” un proiect de reformă fiscală pentru a face față crizei, potrivit Nbcnews.com.
În două ziare populare, The Sun și Daily Mail, Truss a promis că va „face totul” pentru a se asigura că britanicii au „posibilitatea de a ajunge cât mai departe cu talentul și munca lor”.
Deși ea a cucerit baza electorală a partidului de guvernământ din Marea Britanie, 52% dintre britanici cred că va fi un prim-ministru prost sau foarte prost, potrivit unui sondaj recent YouGov.
Nu este sigur că promisiunile ei vagi vor fi suficiente pentru a calma nemulțumirea socială care zguduie țara ca niciodată de la anii Thatcher (1979-1990), în condițiile în care mai sunt doi ani până la alegerile generale din 2024.